Pierogi drożdżowe z farszem z kebabu drobiowego lub wołowego

Trudność: 

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy trzy szklanki mąki, jedno jajko, dwie łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki koncentratu pomidorowego, jedną płaską łyżeczkę suszonej bazylii. Powoli dodajemy ciepłą wodę a następnie wyrabiamy do uzyskania elastycznej struktury. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie kebab z kurczaka siekamy i mieszamy z odrobiną kwaśnej śmietany by połączyła  kurczaka w jednolitą masę. Delikatnie solimy i pieprzymy.

Ciasto podsypujemy mąką i delikatnie wyrabiamy. Formujemy wałki jak na leniwe pierogi i odkrawamy niewielkie porcje. Wałkujemy małe placuszki. Nakładamy farsz i zamykamy formując pierożki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem. Układamy pierożki i pieczemy w 180°C przez 15-20 min.

Proponujemy podać z sosem koperkowo – czosnkowym. Do miseczki wlewamy śmietanę 18 procentową, szczyptę soli, pieprzu, czosnku granulowanego i posiekanego koperku.

Smacznego!

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 14 g suchych drożdży
  • 2 szklanki wody (lub więcej w razie potrzeby)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 g bazylii
  • 500 g kebabu z kurczaka
  • 400 g śmietany 18%
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Czosnek granulowany
  • Sól
  • Pieprz
  • 50 g koperku mrożonego

KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie

Nowo i Odlotowo

Star wrap

Star wrap

Star wrap Sposób przygotowania: Przygotowujemy sos pomidorowy do farszu. Do miseczki wkładamy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, cztery łyżki przegotowanej wody, sól. pieprz, pół łyżeczki majeranku, oregano, czosnek granulowany, szczypta cukru, i jedna łyżeczka octu...

czytaj dalej

RUN KEBAB
marka RUN-CHŁODNIA we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © [year]. Wszelkie prawa zastrzeżone

RUN KEBAB
marka RUN-CHŁODNIA
we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © [year].
Wszelkie prawa zastrzeżone